Datlid on ovaalsed silindrilised, 3–7 sentimeetrit pikad ja umbes 2,5 cm läbimõõduga datlipalmi viljad ning nende värvus varieerub olenevalt sordist tumepruunist helepunase või kollaseni. Datlid on ühed magusamad puuviljad maailmas. Kuivatatud datlid sisaldavad 61–68 protsenti suhkrut, neid nauditakse magustoiduna või lisandina mingile muule toidule.
Kasulikkus
Datlitel on suurepärane toiteväärtus magusa toidu kohta. Suurem osa datlite kaloritest pärineb süsivesikutest. Ülejäänud on väikesest valgukogusest. Vaatamata oma kaloritele sisaldavad datlid lisaks olulisele hulgale kiudainetele ka olulisi vitamiine ja mineraalaineid.
Datlid on fruktoosi allikas, mis on puuviljades leiduv looduslik suhkrutüüp. Seetõttu on datlid väga magusad ja neil on ka peen karamellilaadne maitse. Tänu nende pakutavatele toitainetele, kiudainetele ja antioksüdantidele on need retseptides suurepärane tervislik asendaja valgele suhkrule.
Dattel sisaldab kiudaineid. Kiudained võivad olla kasulikud teie seedetegevusele, vältides kõhukinnisust.
Datlid pakuvad erinevaid antioksüdante, millel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi, sealhulgas vähendatakse mitmete haiguste riski. Antioksüdandid kaitsevad teie rakke vabade radikaalide eest, mis on ebastabiilsed molekulid, mis võivad põhjustada teie kehas kahjulikke reaktsioone ja põhjustada haigusi. Võrreldes sarnaste puuviljadega, nagu viigimarjad ja kuivatatud ploomid, näib datlitel olevat kõrgeim antioksüdantide sisaldus.
Sordid
Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Lõuna-Aasias kasvatatakse palju datli sorte. Enim saadaolevad datlid on Medjool ja Deglet Nour. Medjooli datlid on pruunist mustani ja on suured. Neil on niiske tekstuur ja magus maitse. Deglet Nuor datlitel on merevaiguvärvi nahk ja piklikum kuju. Need on toekamad ja kuivemad kui Medjools ning kergelt pähklise maitsega.
Toiteväärtus
Datlid sisaldavad keskmiselt 21% vett, 75% süsivesikuid (63% suhkruid ja 8% kiudaineid), 2% valku ja alla 1% rasva. 100-grammise koguse puhul annavad datlid 1180 kilodžauli (280 kilokalorit) toiduenergiat ning on mõõdukas allikas pantoteenhappe, B6-vitamiini, magneesiumi, mangaani ja kaaliumi jaoks. Glükoos moodustab datlite suhkrusisaldusest umbes 55%, fruktoos aga umbes 45% ja sahharoosi osakaal on tühine.
Datliseemned
Datliseemned leotatakse ja jahvatatakse loomasöödaks. Nende õli sobib kasutamiseks kosmeetikas ja dermatoloogilistes rakendustes. Õli sisaldab lauriinhapet (36%) ja oleiinhapet (41%). Datlipalmi seemned sisaldavad 0,56–5,4% lauriinhapet. Neid saab ka keemiliselt töödelda oksaalhappe allikana. Datliseemneid jahvatatakse ja kasutatakse kohviubade kombel või kohvi lisandina.
Kultuur ja ajalugu
Vana-Roomas kasutati datlipalmilehti triumfi rongkäikudel võidu sümboliseerimiseks.
Datlipalm oli populaarne aiataim Rooma peristiili aedades, kuigi Itaalia parasvöötmes kliimas see vilja ei kandnud. Hilisematel aegadel levitasid kauplejad datleid Edela-Aasias, Põhja-Aafrikas ja Hispaanias. Hispaanlased tõid Californiasse datlid sisse 1769. aastaks, mis eksisteeris selleks ajaks San Diego de Alcalá missiooni ümbruses, ja Mehhikosse tutvustati neid juba 16. sajandil.
Datleid mainitakse Piiblis üle 50 ja Koraanis 20 korral. Datlipalmidel on Aabrahami religioonides suur tähtsus. Seda puud kasvatati muistses Iisraelis toiduallikana, kus arenes judaism ja seejärel kristlus.
Mis on dattel?
Datlid on ovaalsed silindrilised, 3–7 sentimeetrit pikad ja umbes 2,5 cm läbimõõduga datlipalmi viljad ning nende värvus varieerub olenevalt sordist tumepruunist helepunase või kollaseni. Datlid on ühed magusamad puuviljad maailmas. Kuivatatud datlid sisaldavad 61–68 protsenti suhkrut, neid nauditakse magustoiduna või lisandina mingile muule toidule.
Kasulikkus
Datlitel on suurepärane toiteväärtus magusa toidu kohta. Suurem osa datlite kaloritest pärineb süsivesikutest. Ülejäänud on väikesest valgukogusest. Vaatamata oma kaloritele sisaldavad datlid lisaks olulisele hulgale kiudainetele ka olulisi vitamiine ja mineraalaineid.
Datlid on fruktoosi allikas, mis on puuviljades leiduv looduslik suhkrutüüp. Seetõttu on datlid väga magusad ja neil on ka peen karamellilaadne maitse. Tänu nende pakutavatele toitainetele, kiudainetele ja antioksüdantidele on need retseptides suurepärane tervislik asendaja valgele suhkrule.
Dattel sisaldab kiudaineid. Kiudained võivad olla kasulikud teie seedetegevusele, vältides kõhukinnisust.
Datlid pakuvad erinevaid antioksüdante, millel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi, sealhulgas vähendatakse mitmete haiguste riski. Antioksüdandid kaitsevad teie rakke vabade radikaalide eest, mis on ebastabiilsed molekulid, mis võivad põhjustada teie kehas kahjulikke reaktsioone ja põhjustada haigusi. Võrreldes sarnaste puuviljadega, nagu viigimarjad ja kuivatatud ploomid, näib datlitel olevat kõrgeim antioksüdantide sisaldus.
Sordid
Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Lõuna-Aasias kasvatatakse palju datli sorte. Enim saadaolevad datlid on Medjool ja Deglet Nour. Medjooli datlid on pruunist mustani ja on suured. Neil on niiske tekstuur ja magus maitse. Deglet Nuor datlitel on merevaiguvärvi nahk ja piklikum kuju. Need on toekamad ja kuivemad kui Medjools ning kergelt pähklise maitsega.
Toiteväärtus
Datlid sisaldavad keskmiselt 21% vett, 75% süsivesikuid (63% suhkruid ja 8% kiudaineid), 2% valku ja alla 1% rasva. 100-grammise koguse puhul annavad datlid 1180 kilodžauli (280 kilokalorit) toiduenergiat ning on mõõdukas allikas pantoteenhappe, B6-vitamiini, magneesiumi, mangaani ja kaaliumi jaoks. Glükoos moodustab datlite suhkrusisaldusest umbes 55%, fruktoos aga umbes 45% ja sahharoosi osakaal on tühine.
Datliseemned
Datliseemned leotatakse ja jahvatatakse loomasöödaks. Nende õli sobib kasutamiseks kosmeetikas ja dermatoloogilistes rakendustes. Õli sisaldab lauriinhapet (36%) ja oleiinhapet (41%). Datlipalmi seemned sisaldavad 0,56–5,4% lauriinhapet. Neid saab ka keemiliselt töödelda oksaalhappe allikana. Datliseemneid jahvatatakse ja kasutatakse kohviubade kombel või kohvi lisandina.
Kultuur ja ajalugu
Vana-Roomas kasutati datlipalmilehti triumfi rongkäikudel võidu sümboliseerimiseks.
Datlipalm oli populaarne aiataim Rooma peristiili aedades, kuigi Itaalia parasvöötmes kliimas see vilja ei kandnud. Hilisematel aegadel levitasid kauplejad datleid Edela-Aasias, Põhja-Aafrikas ja Hispaanias. Hispaanlased tõid Californiasse datlid sisse 1769. aastaks, mis eksisteeris selleks ajaks San Diego de Alcalá missiooni ümbruses, ja Mehhikosse tutvustati neid juba 16. sajandil.
Datleid mainitakse Piiblis üle 50 ja Koraanis 20 korral. Datlipalmidel on Aabrahami religioonides suur tähtsus. Seda puud kasvatati muistses Iisraelis toiduallikana, kus arenes judaism ja seejärel kristlus.
Datlilaastud 130g
IGAVENE NOORUS 250g
Datlipulber 500g